3 min read

Δουλειά από το σπίτι… εκτός σπιτιού

Δουλεύεις από το σπίτι κι αποφασίζεις να πας διακοπές, κουβαλώντας τη δουλειά μαζί σου. Όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι, κράτησε μικρό καλάθι.
Δουλειά από το σπίτι… εκτός σπιτιού

Αυτό που κάνω χαρακτηρίζεται ως δουλειά από το σπίτι. Καθώς όμως βρίσκομαι σε διακοπές με την οικογένεια, δουλεύω εκτός σπιτιού. Εν ολίγοις, κάνω τη δουλειά από το σπίτι… εκτός σπιτιού. Μπερδεμένο;

Καθόλου. Η δουλειά γίνεται αρκεί να έχω ένα υπολογιστή και σύνδεση στο ίντερνετ.

Δυστυχώς όμως, όπως διαπιστώνω, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν στόχος σας είναι να δουλεύετε από το σπίτι και να κουβαλάτε τη δουλειά στις διακοπές σας, μάλλον θα δυσκολευτείτε. Εκτός βέβαια αν είστε ζάμπλουτος και κλείνετε έναν δωμάτιο ξενοδοχείου για την πάρτη σας. Που σε εκείνη την περίπτωση, σιγά μην ανησυχείτε για τη δουλειά σας.

Μια καρέκλα και ένα τηλέφωνο

Λέγεται ότι ο καλός επαγγελματίας χρειάζεται μονάχα μια καρέκλα κι ένα τηλέφωνο για να βγάλει πολλά χρήματα. Στη σύγχρονη εποχή αυτό έχει παραφραστεί, αφού πλέον αρκεί μια καρέκλα κι ένα email για να γίνει η δουλειά. Όχι όμως η δική μου και υποθέτω πολλών ακόμη.

Βλέπετε χρειάζονται και μερικά ακόμα… προαπαιτούμενα. Όπως ας πούμε η ησυχία και η τάξη.

Όταν δουλεύεις από το σπίτι, η ησυχία συχνά είναι εγγυημένη. Η διατάραξή της συμβαίνει σε περίπτωση μη κατανόησης του συγκάτοικού σου (γονείς, σύντροφος, φίλοι) ή κατά την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Στη δική μου περίπτωση, συνέβη το δεύτερο. Όμως και πάλι, η δουλειά γίνεται από το σπίτι.

Τώρα στις διακοπές μας τα πράγματα δυσκόλεψαν. Όλοι βγήκαν εκτός προγράμματος. Χάθηκαν οι ισορροπίες. Επιπλέον, δεν υπάρχει ένας χώρος, αυστηρά οριοθετημένος για την εργασία μου.

Γενικά, διακοπές «suck».

Θυμάστε το «μπαμπά, θα μου το φουσκώσεις, μπαμπά, θα μου το φουσκώσεις…»; Εκεί που υπάρχει μια ρουτίνα στη καθημερινή ζωή μας, τώρα ως επιχειρηματίες-on-the-go πρέπει να φροντίσουμε για τα μπάνια της μικρής, τα υλικά για το φαγητό της μαμάς, το κουβεντολόι με τον πεθερό και άλλα πράγματα που θα μας βγάλουν εκτός προγράμματος.

Γενικά, δεν βρίσκεις ησυχία. Και περνάμε στην τάξη.

Αυτό είναι το γραφείο μου. Στο σπίτι εννοείται. Εντάξει, το παραδέχομαι, είναι ολίγον στημένο για τη φωτογραφία. Παρόλα αυτά, δε διαφέρει και τόσο σε καθημερινή βάση. Είμαι αρκετά σχολαστικός και προσεκτικός με την οργάνωση. Καμία φωτογραφία που έχω τραβήξει τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει πουθενά διπλή (υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, cloud), ενώ ξέρω πού βρίσκεται ακριβώς η ηλεκτρονική απόδειξη της πληρωμής ΔΕΗ του Δεκέμβρη 2011. Beat that.

Εδώ στην εξοχή λοιπόν υπάρχει τάξη, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Για να γράψω αυτό το άρθρο ξεκίνησα από το τραπέζι στο σαλόνι, έπειτα ξάπλωσα στο πάτωμα για να δροσιστώ (τα κρύα πλακάκια είναι σωτήρια όταν δεν υπάρχει ερκοντίσιον) και τώρα είμαι στον καναπέ. Ποιος ξέρει αν σε λίγο θα βγω στη βεράντα που έχει αρχίσει να δροσίζει.

Δε χρειάζεσαι και τόση τάξη βέβαια στις διακοπές. Εδώ που τα λέμε, ένα λάπτοπ κι ένα ποντίκι είναι όλη η περιουσία σου. Αλλά όσο να’ναι, θέλεις ένα τακτοποιημένο τραπέζι.

Ό,τι μπόρεσα έκανα για να ελέγχω τις μετοχές μου μες στη βδομάδα. Την Πέμπτη έκανα και τις πρώτες τοποθετήσεις μου για πρώτη φορά εδώ, στη Σκύρο. Μεγαλεία.

Φυσικά, δουλειά του ποδαριού. Στο τέλος έτσι καταλήγει η δουλειά από το σπίτι που γίνεται εκτός σπιτιού. Μετατρέπεται σε «ποδαριού».

Οπότε μην κρατάτε μεγάλο καλάθι όταν ξεκινάτε για διακοπές, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσετε με ανάλογο ρυθμό τη δουλειά από το σπίτι. Ναι, ξέρω. Διακοπές είναι. Διακοπές από τη δουλειά. Έλα όμως που κάποιοι τη βρίσκουν με τη δουλειά! Που δεν έχουν την ανάγκη για διακοπές, αφού η δουλειά τους γεμίζει κι ανυπομονούν να δουλέψουν…

Για όλους εσάς λοιπόν, η συμβουλή είναι μία: αποδεχθείτε ότι θα δουλεύετε λιγότερο και με χειρότερες επιδόσεις, αλλιώς κανείς δε θα περάσει καλά στις διακοπές σας! Όσο καλά προετοιμασμένοι κι αν είστε. Ή απλά, αφήστε τους άλλους να κάνουν τις διακοπές τους κι εσείς καθίστε σπίτι. Win-win.

Εικόνες από το Flickr μου.