4 min read

Πώς ανανεώνω τα μπλογκς μου γράφοντας λιγότερο

Όταν σου αρέσει το γράψιμο, γράφεις. Εκτός αν έχεις πολλά μπλογκς και τρέχεις να γράψεις για όλα. Να πώς γράφω λιγότερο, ενημερώνοντας τακτικά τα μπλογκς.
Πώς ανανεώνω τα μπλογκς μου γράφοντας λιγότερο

Θα παρατήρησες ότι γράφω ως Jim Makos για διάφορες ιστοσελίδες. Δικές μου και συνεργατών. Στα αγγλικά και στα ελληνικά. Άλλοτε γράφω για πόκερ, άλλοτε για στοίχημα, άλλοτε για επιχειρηματικότητα και τελευταία ακόμα και για τη φωτογραφία! Πολύ γράψιμο. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Το δύσκολο δεν είναι το γράψιμο. Το δύσκολο είναι η τακτική δημοσίευση των γραπτών στο ίντερνετ.

Αν είχα ένα (1) μπλογκ η δουλειά μου θα ήταν σίγουρα ευκολότερη. Οτιδήποτε θα έγραφα θα υπήρχε σε εκείνο το μπλογκ. Το να συντηρείς μία μονάχα ιστοσελίδα είναι ευκολότερο από 2-3.

Νά’μαι λοιπόν εδώ να διαχειρίζομαι τις διπλάσιες. Οπότε σίγουρα δεν έχω τόσο χρόνο για γράψιμο.

Ώπα. Γιατί έχω 5 μπλογκς;

Καταρχήν, ποιος ο λόγος να έχω τόσα μπλογκς θα με ρωτήσετε. Ο λόγος απλός: κάθε μπλογκ απευθύνεται σε διαφορετική θεματολογία ή ακόμα και γλώσσα, προσελκύοντας διαφορετικά στοχευμένο κοινό – και διαφημιστές.

Για παράδειγμα, το BetStories είναι ένα μπλογκ για στοίχημα στην αγγλική γλώσσα. Το TradingGraphs για το χρηματιστήριο και το… trading. Το StoiximaOnline για όλα τα τυχερά παιχνίδια και τις επενδύσεις στην ελληνική γλώσσα. Πρόσφατα μου προέκυψε και το PokerTape, όπου θα βρείτε βίντεό μου για το πόκερ. Φυσικά, μην ξεχάσω και το προσωπικό μου μπλογκ, στο οποίο διαβάζετε τις γραμμές αυτές.

Γενικά, κάνει καλό στην επιτυχία ενός blog να έχει συγκεκριμένη θεματολογία. Κάτι που αποφεύγω στο μπλογκ εδώ, αφού συγκεντρώνει οτιδήποτε γράφω online. Είναι προσωπικό, διάολε! Γράφω ό,τι θέλω. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να δείτε διαφήμιση εδώ μέσα, όπως έκανα παλιότερα. Κι αυτό είναι δέσμευση.

Όλα αυτά τα μπλογκς λοιπόν χρειάζονται υλικό. Άρθρα. Πότε να προλάβω να γράψω για όλα αυτά; Αν δεν γράψω, πέθαναν. Οι φανς χάθηκαν. Οι διευθύνσεις τους βγήκαν από τα αγαπημένα σας. Ξεχάστηκαν.

Δεν ήταν σκοπός της ζωής μου να γίνω συγγραφέας ή αρθρογράφος. Ωστόσο, το “επάγγελμα” του τζογαδόρου είναι ιδιαίτερα μοναχικό κι έτσι μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω από την αρχή. Άσε που την έβρισκα και με την έκθεση στο σχολείο.

Ταυτόχρονα και για καλή μου τύχη (θα πέσει το σπίτι να με πλακώσει αν πω ότι ήμουν άτυχος στη ζωή μου), στη σύγχρονη εποχή του ίντερνετ δημιουργήθηκε η ανάγκη για πρωτότυπο και χρήσιμο υλικό. Έτσι, κάποιοι πρόσεξαν τα γραπτά μου και νόμισαν ότι αξίζουν να κυκλοφορήσουν στην αχανή έκταση του διαδικτύου. Έτσι τα έκαναν like, share, tweet και κάποιοι πρότειναν ακόμα και να γράφω για αυτούς. Φαντάσου πράμα!

Οπότε, πώς γεμίζω 5 μπλογκς με υλικό;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η δουλειά αυτή με δυσκόλευε. Ειδικά από τη στιγμή που το γράψιμο δεν είναι η κύρια ασχολία μου, αν και είναι αυτή που με ευχαριστεί περισσότερο από όλες!

Μες στη μέρα κάνω διάφορα πράγματα, προσπαθώντας να εντοπίσω ευκαιρίες για να ρισκάρω τα χρήματά μου. Όσο το κάνω, πετάγομαι και μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα και σας ενημερώνω για κάτι που βρήκα. Όταν πάρω μια ανάσα είναι ο καιρός να γράψω. Πού μυαλό κι όρεξη. Ίσως για αυτό γράφω και τα ξημερώματα συνήθως.

Όταν λέω γράψιμο και μπλογκινγκ εννοώ όλες εκείνες τις διαδικασίες μέχρι να φτάσει ένα τελικό προϊόν στις οθόνες σας που θα είναι ευπαρουσίαστο και θα αγαπήσει και η μηχανή αναζήτησης του Google.

Έπειτα, τα τελευταία χρόνια συγκέντρωσα τις δυνάμεις μου στο ελληνικό μπλογκ, παραμελώντας τα υπόλοιπα. Μεγάλο λάθος φυσικά, αν θέλεις να παραμείνεις ανταγνωστικός στο εξωτερικό. Δε με ενοχλεί, αφού η ανταπόκριση των αναγνωστών μέχρι σήμερα υπήρξε εντυπωσιακή. Χαλάλι τους!

Τώρα όμως αποφάσισα να δουλέψω διαφορετικά.

  1. Όλα τα άρθρα μου θα γράφονται στα ελληνικά στην πρωτότυπη μορφή. Βλέπετε, έχασα λίγο την εμπιστοσύνη μου στα αγγλικά μου τελευταία. Γενικά μου βγαίνει ευκολότερο να αραδιάζω τις ιδέες μου σε αυτά τα περίεργα για το δυτικό κόσμο γράμματα.
  2. Αν πρόκειται για άρθρο περί στοιχήματος, μετοχών, πόκερ και της βιομηχανίας του τζόγου, θα δημοσιεύεται στο StoiximaOnline και θα αντιγράφεται στο προσωπικό μου λίγες ώρες/μέρες αργότερα. Αν δεν ανήκει σε αυτή τη θεματολογία, το άρθρο θα βγαίνει απευθείας στο προσωπικό μου μπλογκ (όπως εκείνο που ανέλυσα πώς μοιράζω φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα). Εδώ, δηλαδή. Όπως αυτό που διαβάζετε. Για αυτό ανακόινωσα ότι θα γράφω και στα ελληνικά πριν λίγες μέρες.
  3. Το άρθρο θα μεταφράζεται στα αγγλικά από επαγγελματίες του είδους. Έτσι γλυτώνω χρόνο από τη μετάφραση, πού μπορώ να αξιοποιώ αλλού και παράλληλα δίνω και εργασία σε άλλους ανθρώπους. Win-win σενάριο. Ναι, θα μου κοστίσει, αλλά ελπίζω το τελικό όφελος να είναι μεγαλύτερο από το κόστος (βλέπε λόγος reward/risk). Αυτός δεν είναι άλλωστε ο στόχος ενός επιχειρηματία;
  4. Αναλόγως το θέμα του άρθρου θα δημοσιεύεται στο αντίστοιχο, ξενόγλωσσο μπλογκ από τα παραπάνω, ή σε ιστοσελίδα συνεργάτη.
  5. Τέλος, η αγγλική του έκδοση θα δημοσιεύεται και στο προσωπικό μου μπλογκ.

Συνοπτικά, οτιδήποτε θα γράφω από δω και πέρα, ΣΙΓΟΥΡΑ θα το βρίσκετε εδώ, στο προσωπικό μου μπλογκ, το JimMakos.gr. Είτε πρόκειται για ελληνικό ή αγγλικό αρθρό, αργά ή γρήγορα θα το διαβάσετε εδώ.

Οπότε αν είστε από εκείνους που τους αρέσει το γράψιμό μου, ή το βρίσκετε άθλιο αλλά σας βοήθησαν όσα μάθατε μέσα από αυτό, αρκεί να ακολουθήσετε το μπλογκ αυτό ή εμένα προσωπικά σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και δε θα χάσετε λέξη. Να το κοιτάξετε όμως σε κανέναν γιατρό αυτό, γιατί είναι σοβαρό.