Η ιστορία μου στο Πόκερ: Από τα Micro στα High Stakes και πίσω

Επνευστείτε από την ιστορία μου στα τραπέζια του πόκερ και γίνετε καλύτερος παίκτης αποφεύγοντας τα λάθη μου και με τη βοήθεια εργαλείων.
Η ιστορία μου στο Πόκερ: Από τα Micro στα High Stakes και πίσω

Παίζω online πόκερ από το 2006 με μέτρια επιτυχία. Μπορεί να μην τα κατάφερα να γίνω ένας καθημερινός παίκτης των high stakes και να μη με είδατε στην τηλεόραση, αλλά τουλάχιστον δεν έχασα χρήματα. Αν και δεν είναι αυτό κάτι για να καυχιέμαι, είμαι αρκετά ευχαριστημένος έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα.

Συνήθιζα να παίζω πολύ πόκερ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Μιλάω για πάνω από 10.000 παρτίδες τη μέρα! Για βδομάδες. Το κατάφερνα αφού έπαιζα ταυτόχρονα (multitabling) σε 12 τραπέζια, το οποίο δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Έτσι κι αλλιώς, όταν παίζεις καλά και η τράπουλα σου χαμογελάει, δεν υπάρχει τίποτα που να σε εμποδίζει να παίξεις ακόμα περισσότερο.

Για να πω την αλήθεια όμως, υπάρχει και ονομάζεται διακύμανση (variance).

Ας μοιραστώ μαζί σας τη σύντομη ιστορία μου από το πόκερ και πώς κατάφερα από παίκτης των $25NL να γίνω σχεδόν καθημερινός παίκτης των 10/20 και 25/50 NL τραπεζιών, κάθοντας στο τραπέζι με μάρκες αξίας $5.000 και καταλήγοντας πάλι πίσω στο επίπεδο των $25NL!

Δέστε τις ζώνες σας. Ξεκινάμε.

Παίζοντας κορώνα-γράμματα χιλιάδες δολάρια στο online πόκερ

Πίσω στο 2006 το πόκερ ήταν σχετικά εύκολο, συγκρίνοντάς το με τις τωρινές συνθήκες. Ο ανταγωνιστμός δεν ήταν τόσο σκληρός, ενώ τα προγράμματα για πόκερ και τα HUDs δεν ήταν τόσο δημοφιλή. Ωστόσο, δεν πήρα τόσο σοβαρά το παιχνίδι του πόκερ νωρίτερα από το 2008, οπότε κι άρχισα να παίζω καθημερινά.

Μέχρι τότε, έπαιζα ακόμα στα micro stakes έως τα $50NL, περιστασιακά δοκιμάζοντας την τύχη μου στα τραπέζια των $100NL για 200-300 παρτίδες. Ακόμα και σήμερα θυμάμαι τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα, καθώς η “κάβα” μου για το πόκερ δεν πετύχαινε να ξεπεράσει τα $3.000. Εκείνο το διάστημα είχα μετακινηθεί από το PartyPoker στο PokerStars, παρά το γεγονός ότι δε μου άρεσε το περιβάλλον της τελευταίας. Ωστόσο, δεν μπορούσα να παραβλέψω την ευκαιρία, αφού οι περισσότεροι παίκτες έπαιζαν εκεί.

Εγκατέλειψα ένα πρότζεκτ που είχαμε ξεκινήσει με κάτι φίλους το 2008 (άσχετο με πόκερ) και ξαφνικά είχα πολύ “ελεύθερο χρόνο” στα χέρια μου. Αποφάσισα να δοκιμάσω το πόκερ ως πλήρη απασχόληση κυριολεκτικά εν μία νυκτί! Αυτό συνέβη τον Οκτώβριο του 2008.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, σε δύο μήνες είχα ανέβει στα $1.000NL! Δηλαδή, $5/10 blinds. Τώρα πια, δοκίμαζα την τύχη μου στα τραπέζια των $2.000 NL! Εκεί τα έβαζα με μερικούς από τους πιο διάσημους επαγγελματίες online πόκερ!

Κι όλα αυτά από μια αρχική κατάθεση αξίας μόλις $500.

Όχι, φοβάμαι ότι κάνεις λάθος. Δεν ήταν τύχη. Ήταν αποτέλεσμα μελέτης, καλής προετοιμασίας και σωστής διαχείρισης του κεφαλαίου μου.

Η τύχη δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα με τα τυχερά – κατά τα άλλα – παιχνίδια.

Έτσι, έφτασα να δοκιμάζω ακόμα και τα τραπέζια των $5.000 όταν τα πράγματα άρχισαν να γίνονται άγρια πια. Ήταν τότε που είχα και τον καλύτερό μου μήνα στο πόκερ, με ημέρες που έχανα ή κέρδιζα πολλές χιλιάδες δολάρια!

Ημέρες; Παρτίδες ήθελα να πω!

Υπήρξε μια παρτίδα που θα με στοιχειώνει για πάντα. Επρόκειτο για ένα bad beat (εννοείται) στα τραπέζια των $5.000, όταν το ΑΚ κέρδισε τους άσους μου. Καθόμασταν με διπλάσια stacks, που σημαίνει ότι το pot πριν καν το flop ξεπέρασε τις $20.000, αφού με αλλεπάλληλα reraises, μπήκαμε all-in! Δυστυχώς δεν κατάφερα να εντοπίσω το ιστορικό της παρτίδες όσο κι αν έψαξα. Θυμάμαι ότι ο αντίπαλος είχε χτυπήσει κέντα από το φλοπ.

Πιστεύω ότι η “καλή τύχη” μου εξαντλήθηκε ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Κάποιος είχε γυρίσει στο ON το διακόπτη καταστροφής/κατάρας (doomswitch).

Επιστρέφοντας στο σημείο μηδέν

Από τότε, “έτρεξα” – όπως λέμε – πολύ άσχημα. Πολύ, πολύ άσχημα. Αυτό συμβαίνει όταν ΟΝΤΩΣ η τύχη επηρεάζει τον τζόγο, έστω και λίγο. Τα πραγματικά μου κέρδη έπεφταν ραγδαία, ενώ τα αναμενόμενά μου κέρδη υποτίθεται θα έπρεπε να σκαρφαλώνουν. Η τράπουλα ήταν πιο κρύα κι από το Βόρειο Πόλο.

Variance had been costing me almost $100,000 in 2010!

Αναπόφευκτα, κατέβηκα επίπεδα όπως ορίζει η διαχείριση χρημάτων. Αρχικά κατέβηκα στα $1.000, στα $600 και τελικά στα $400NL, πριν αρχίσω τις αναλήψεις χρημάτων.

Ήμουν τόσο απογοητευμένος. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να κερδίσω πια.

Και ήταν η αλήθεια! Δεν μπορούσα!

Παραδέχομαι ότι δεν ήμουν περήφανος για το παιχνίδι μου πιο πριν. Το ότι “έτρεχα” καλά (η τράπουλα με ευνοούσε όταν δεν είχα τις πιθανότητες μαζί μου) σίγουρα ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου και δεν με άφησε να δω κάποια σημαντικά λάθη και κενά στο παιχνίδι μου, όσο ανέβαινα επίπεδα.

Αλλά τώρα χανοντας χρήματα με μεγάλο ρυθμό στα high stakes, δεν ήταν μόνο ότι “έτρεχα” άσχημα.

Ήταν ότι έπαιζα και πολύ άσχημά. Πάρα πολύ άσχημα.

Το παιχνίδι μου είχε επηρεαστεί σημαντικά από την αρνητική διακύμανση. Εγκαταλείποντας πολλές παρτίδες με μεγάλα pots και παίζοντας υπερβολικά επιθετικά, πετούσα λεφτά εδώ κι εκεί. Σε συνδυασμό με την “ατυχία” μου, η κάβα μου άδειαζε τρομακτικά γρήγορα.

Συμμετείχα ακόμα και σε τουρνουά live πόκερ (GSOP Greece, EPT7 Madrid) χωρίς τύχη (Εικόνα: Pokerland.gr)

Ευτυχώς, παίρνοντας τα χρήματά μου μακρυά από τα τραπέζια όσο ήμουν ακόμα κερδισμένος, ήταν μάλλον η σοφότερη απόφαση που πήρα ποτέ στο online πόκερ. Αυτό που ακολούθησε όμως, ήταν ένα από τα πιο ανόητα πράγματα που έκανα στη ζωή μου και περιλαμβάνει το online trading. Όπως και να έχει, αυτό είναι μια άλλη ιστορία – που είναι να γραφτεί.

Οι λογαριασμοί μου στις εταιρίες πόκερ παρέμειναν άδειοι για πολύ καιρό. Ίσως και χρόνια. Ούτε οι εξελίξεις στο πόκερ δεν άφηναν την παραμικρή ελπίδα για την επιστροφή μου, καθώς η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούσαν την νομοθετική ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών και τη φορολόγησή τους. Τελικά, οι φήμες έγιναν πραγματικότητα ακόμα κι εδώ στην Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι πλέον να καταβάλλουν έως και 20% φόρο για τα ΗΜΕΡΗΣΙΑ κέρδη που αποκτούν παίζοντας πόκερ! Διάβασε πώς η φορολογία τυχερών παιχνιδιών ίσως σε αναγκάσει να παρατήσεις το πόκερ, παρόλο που κερδίζεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα, μια ακόμα περισσότερο σοφή επιλογή μου ήταν να σταματήσω να σπαταλώ περισσότερο χρόνο για το online πόκερ εκείνον τον καιρό.

Η επιστροφή στο online πόκερ

Αν έχετε παίξει online πόκερ, θα γνωρίζετε τη σχέση αγάπης-μίσους με το παιχνίδι. Κερδίζεις; Παθαίνεις έρωτα με το πόκερ, δεν μπορείς να σταματήσεις. Χάνεις; Ντάξ’, αυτή ήταν η τελευταία παρτίδα που έπαιξες, αρκετά!

Γενικά όμως, αν σου αρέσουν τα παιχνίδια της τράπουλας, το να αγνοήσεις τον κόσμο του online πόκερ είναι αδύνατον. Το να σου μοιράσει ο εικονικός ντήλερ τα πρώτα σου φύλλα είναι μόλις δύο κλικς μακριά, για να μη μιλήσω για τις προκλήσεις που σε περιμένουν. Δεν είναι μόνο η γλύκα του να κερδίζεις ή να χάνεις χρήματα, είναι η σκέψη και οι ικανότητες που πρέπει να αναπτύξεις, ώστε να λύσεις το παζλ του πόκερ.

Λύνοντας το παζλ αυτό, όχι μόνο βγάζεις χρήματα ικανά να ζήσεις, αλλά κερδίζεις σε δημοτικότητα και παίρνεις δουλειές. Δουλειές αρθρογραφίας για το online πόκερ, σαν αυτές που αναλαμβάνω. Ρίξε μια ματιά στη δουλειά μου εδώ.

Προφανώς, δεν μπορώ να γράφω για το online πόκερ χωρίς να παίζω το καταραμένο παιχνίδι! Αν δε θέλω να δώσω ένα νοσταλγικό τόνο στα γραπτά μου και να μιλάω επ’άπειρον για τις “παλιές καλές μέρες” του πόκερ, χρειάζεται να είμαι ενήμερος για τα γεγονότα γύρω από το πόκερ, τις τελευταίες τεχνολογίες και τάσεις που αναπτύσσονται στη βιομηχανία του online πόκερ. Ναι, εντάξει Τζιμ, το παιχνίδι ήταν εύκολο, το continuation betting ήταν αρκετό για να βγάλεις λεφτά, μπλα μπλα μπλα, δεν προχωράμε λίγο; Τι πρέπει να κάνω ΣΗΜΕΡΑ για να κερδίσω στο πόκερ; Βλέπετε τι εννοώ;

Αυτή ήταν μάλλον και η κύρια αιτία που επέστρεψα στο πόκερ. Για να γράψω και να φτιάξω βίντεο για το online πόκερ. Ωστόσο, μέσω αυτής της ασχολίας, η αγάπη για το παιχνίδι ξαναφουντώνει μέσα μου. Οπότε, ποιος ξέρει. Μπορεί κάποια μέρα να επιστρέψω και πάλι στα high stakes. Μέχρι τότε, θα με συναντάτε στα micro stakes δημοφιλών αιθουσών του online πόκερ.

Πηγές και Εργαλεία για το Online Πόκερ

Κατά τη διάρκεια των ετών που έκανα καρέ στο φλοπ, χτυπούσα κέντες και κυνηγούσα τις κάρτες του ρίβερ για να πάρω τα ποτς, χρησιμοποίησα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες σχετικές με το πόκερ. Παρακάτω θα βρείτε εργαλεία του πόκερ που προσωπικά δοκίμασα και συστήνω κι εσάς να δοκιμάσετε.

Κάνοντας κλικ στους διαφημιστικούς συνδέσμους, όχι μόνο βοηθάτε να πληρώσω τους λογαριασμούς αυτού του μπλογκ, αλλά επίσης δείχνετε την εκτίμησή σας για κάποια χρήσιμη συμβουλή που διαβάσατε στα άρθρα μου. Παρεπιπτώντος, δεν είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε τους συνδέσμους αν δε θέλετε. Η τιμή και το κόστος παραμένουν τα ίδια, ήταν κάνετε κλικ είτε όχι.

Poker Software and Tools

  • Holdem Manager: To track of my performance, review my stats and do hand analysis, I use this piece of software. Currently in its second version, Holdem Manager is an award winning poker software that increases win-rates while providing players the fundamental edge needed to move up in limits.
  • PokerTracker: As an alternative to Holdem Manager, you can track, analyze and help improve your online poker game with PokerTracker. I have been a happy PokerTracker3 customer before converting into a HM2 user. It doesn't make much sense to have both, but you can't go wrong using either of them.
  • Leak Buster: Developed by a team of winning professional poker players, for poker players at all stake levels, it expertly guides you to fixing your most costly poker leaks. I keep checking for leaks today, although I first used it in 2011 to find my leaks back then.
  • NoteCaddy: This HoldemManager add-on takes notes for you. Not just any notes, relevant notes based on actual hands – not stats. NoteCaddy reads hand histories, understands what happens, and takes notes on behaviors that are significant. NoteCaddy can identify patterns and frequencies that will help you understand the way your enemies play.
  • NoteCaddy EDGE: The tool utilizes HoldemManager and NoteCaddy to the max in order to provide you with tons of useful information that will increase your edge at the tables. Use badges and professional popups to exploit your opponents and analyze your own hands to find leaks in your game.

Διαβάστε τα τελευταία μου νέα για το πόκερ εδώ.