4 min read

Γράφοντας τα κείμενα ονλάιν και βάζοντας υπότιτλους στο ΓιουΤιούμπ

Γράφοντας τα κείμενα ονλάιν και βάζοντας υπότιτλους στο ΓιουΤιούμπ

Η ημέρα χθες ξεκίνησε με γράψιμο, όπως όλες τις προηγούμενες μέρες της εβδομάδας. Μόνο που αυτή τη φορά το ξημέρωμα με βρήκε να γράφω στο κρεβάτι κι όχι στο μπαλκόνι όπως στο πρώτο μπλογκ.

Μέχρι τώρα έβαζα τις σκέψεις μου στο ηλεκτρονικό χαρτί του Google Keep. Πρόκειται για την ονλάιν εφαρμογή για να κρατάμε σημειώσεις της Γκουγκλ. Αν και δουλεύω και το Evernote όπως και το OneNote της Μάικροσοφτ, κατέληξα να γράφω τα κείμενα αυτά στο Κιπ.

Μόνο που αντιμετώπισα κάποια προβληματάκια.

Κυρίως πρόκειται για τη μεταφορά των κειμένων στο μπλογκ, και εννοώ το WordPress με το οποίο δουλεύει η ιστοσελίδα. Κατά τη μεταφορά του κειμένου, το φορμάτινγκ των παραγράφων πρέπει να γίνει από την αρχή! Διπλή δουλειά. Χαμένος χρόνος.

Κι έτσι μετέφερα το συγγραφικό μου έργο σε μια άλλη εφαρμογή της Γκουγκλ, το Google Docs. Κάτι σαν ονλάιν Γουορντ. Πολύ καλύτερα. Και τώρα από αυτό σας γράφω.

Οι σκέψεις μου μες στη μέρα για το επόμενο μπλογκ. Δηλαδή για αυτό!

Το Κιπ παραμένει όμως η Νο.1 εφαρμογή για μένα όσον αφορά την καταγραφή των σκέψεων και ιδεών που έχω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ΟυάνΝόουτ το χρησιμοποιώ κυρίως για τη λίστα των πραγμάτων που έχω να κάνω (του-ντου λιστ) μες στη μέρα. Η λίστα αυτή με έχει βοηθήσει να γίνω περισσότερο παραγωγικός και γενικά να έχω μια αίσθηση ότι ολοκλήρωσα κάτι μες στη μέρα.

Το να σβήνω αντικείμενα από τη λίστα είναι εθιστικό.

Δυο λόγια τώρα για τα δύο τελευταία βίντεο που ανέβασα στο ΓιουΤιούμπ. Στο πρώτο μίλησα Ελληνικά με Αγγλικούς υπότιτλους, στο δεύτερο μίλησα Αγγλικά. Το γιατί το εξηγώ στο πρώτο βίντεο (από τη μέση και μετά).

Έχοντας σχετικά φρέσκια την εμπειρία τους, έχω να πω το εξής: μπορεί να είναι δυσκολότερο ένα βίντεο στα Αγγλικά (που γίνεται απείρως ευκολότερο αν υπάρχει σενάριο), ο χρόνος όμως που εξοικονομεί κανείς όσον αφορά τη μετάφραση και τον υποτιτλισμό δε συγκρίνεται.

Και εξηγώ.

Βίντεο στα Ελληνικά: Μέσω του Γιουτιούμπ ξεκινάω και βάζω κάπσιονς στο βίντεο. Δηλαδή γράφω στα Ελληνικά ό,τι λέω και πότε το λέω. Από το 15ο δευτερόλεπτο μέχρι το 19ο λέω αυτό, από το 20ο ως το 24ο λέω εκείνο. Και ούτω καθεξής. Το βίντεο ήταν 15 λεπτά. Από το στόμα μου βγήκαν 2.300 λέξεις. Περίπου 7 σελίδες ενός μυθιστορήματος που διαβάσατε μες στο καλοκαίρι. Με λίγα λόγια, πολύ γράψιμο.

Στη συνέχεια, πρέπει ΟΛΕΣ αυτές τις λέξεις να τις μεταφράσω για τους Αγγλικούς υπότιτλους. Ευτυχώς δε χρειάζεται να ξαναορίσω το χρονικό διάστημα στο οποίο να εμφανίζεται η κάθε πρόταση, αφού αυτό αντιγράφεται από τα Ελληνικά κάπσιονς πάλι μέσω του ίδιου εργαλείου του ΓιουΤιούμπ. ΠΑΡΟΛΑ αυτά, μιλάμε για 2.300 ακόμα λέξεις, αυτή τη φορά στα Αγγλικά.

Εν ολίγοις, το Σάββατο έγραψα 4.600 λέξεις το λιγότερο. Δε θυμάμαι να έκανα τίποτα άλλο το Σάββατο. Σαν να μην υπάρχει.

Βίντεο στα Αγγλικά: Έχοντας ήδη το σενάριο σε μορφή κειμένου, το μεταφέρω στο ΓιουΤιούμπ και ΑΥΤΟΜΑΤΑ εκείνο ορίζει τα χρονικά σημεία που λέω στο βίντεο αυτά που γράφω. Μετά από αναμονή δυο λεπτών, το βίντεο έχει Αγγλικά κάπσιονς. Αν θέλω, μπορώ να τα μεταφράσω στα Ελληνικά. Κάτι που όμως δεν έκανα.

Νομίζω δε τίθεται θέμα σύγκρισης. Ο χρόνος που εξοικονόμησα είναι υπερπολύτιμος. Απλά το κακό είναι ότι δεν μπορώ να κάνω στα Αγγλικά ένα βίντεο π.χ. σε μορφή βλογκ με την ίδια άνεση που θα το κάνω στα Ελληνικά. Μήπως όμως αξίζει περισσότερο να φτιάξει κανείς “διαχρονικά” βίντεο; Για αυτό θα πούμε δυο λόγια αύριο.

Κλείνω με το ριβιού που ανέβασε ο Ντέιβ Νταγκντέιλ για τη Σόνυ κάμερα που χρησιμοποιώ κι εγώ συχνά πυκνά για φωτογραφίες και βίντεο. Την RX100IV. Με έβαλε σε σκέψεις. Μήπως να έκανα κι εγώ ένα τέτοιο, μιας κι έχω τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες και άπειρες ώρες βίντεο με δαύτην;

Ναι, ξέρω. Έχει ήδη πολλά τέτοια ριβιούζ το ίντερνετ. Έχει και εκατομμύρια μπλογκς, αλλά να που διαβάζετε το δικό μου. Να συνεχίσω;

Αυτά από εμένα για σήμερα. Α, επίσης το European Poker Tour (EPT) παύει να λέγεται έτσι. Λέτε να πάρει αξία κάποτε η Ι-Πι-Τι-7 μπλούζα μου;

Κλείνω με λίγα στιγμιότυπα από χθες. Μιλάμε αύριο.

Θα βρείτε (και κατεβάζετε) τις φωτογραφίες σε φουλ ανάλυση στο Flickr: jmks.co/flickr