4 min read

Νέο βίντεο! Επίσης, πώς ξέρω πού και πόσα ξοδεύω (και τι κερδίζω)!

Νέο βίντεο! Επίσης, πώς ξέρω πού και πόσα ξοδεύω (και τι κερδίζω)!

Το χαϊλάιτ της ημέρας χθες, Τετάρτη, ήταν αναμφισβήτητα το βίντεο που ανέβασα για τα κοινωνικά δίκτυα. Όχι από άποψης δημοτικότητας φυσικά (ανύπαρκτη). Δεν ανακάλυψα τον τροχό, ούτε προκάλεσα πανικό στο ίντερνετ. Άλλωστε πέρα του γεγονότος ότι έχει μία βδομάδα που ξεκίνησα να ανεβάζω βίντεο συστηματικά, επιπλέον δεν με απασχολούν τα νούμερα και η “επιτυχία” τους.

Αυτή η απουσία άγχους για επιτυχία, βιουζ και χιτς είναι που με κάνει και πιο δημιουργικό.

Κερδίζει όμως, τον τίτλο του χαϊλάιτ πρώτον γιατί δεν είναι και κάτι εύκολο να ανεβάζεις τέτοια βίντεο, αλλά κυρίως επειδή κράτησα την υπόσχεση στον εαυτό μου να ανέβασω δεύτερο βίντεο σε λιγότερο από μία βδομάδα. Τώρα το ζήτημα είναι, ποιο θα είναι το θέμα του επόμενου – και πόσο σύντομα. Καμιά ιδέα;

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το καθημερινό γράψιμο που ξεκίνησα κι αυτό αυτή τη βδομάδα (πολλά καρπούζια), αλλαξα την τακτική που μοιράζω τις φωτογραφίες της ημέρας ως μέσο… προώθησης των κειμένων. Αρχικά, αφού δημοσίευα τα κείμενα, πετούσα καμία φωτογραφία στο Ίνσταγκραμ. Έτσι, μοίραζα τις φωτογραφίες της προηγούμενης μέρας, κατευθύνοντας το κοινό στο άρθρο. Μόνο που έτσι οι εικόνες είχαν 24 ώρες καθυστέρηση. Και ως ανυπόμονος φωτογράφος, προτιμώ να σας δείχνω τις εικόνες της μέρας, τη μέρα που τις τραβάω.

Έτσι χθες αντί να βγάζω φωτογραφίες της Τρίτης, που ούτως ή άλλως είχατε δει κάποιοι στο μπλογκ, σας έδειξα εικόνες από την Τετάρτη. Σαν αυτό το (περίπου) ηλιοβασίλεμα.

Η δύναμη των χασταγκς (#) κι όχι η ίδια η φωτογραφία θέλω να πιστεύω ήταν ο λόγος που έχει κάνει ρεκόρ λάικ η συγκεκριμένη. Για αυτά τα αναθεματισμένα τα χάσταγκς έχω φάει πολύ χρόνο και σκέψη.

Στιγμιότυπου από βίντεο για τα χάσταγκς που δεν δημοσίευσα ποτέ

Μάλιστα έχω κάνει κι ολόκληρο βίντεο όσο ήμουν στη Σκύρο, το οποίο δυστυχώς ποτέ δεν ανέβασα.

Η ιστορία της ζωής μου: να φτιάχνω βίντεο και να μην τα δείχνω ποτέ. Η κατάρα να μην είσαι ευχαριστημένος με τίποτα.

Σήμερα δεν έχω ιδιαίτερα νέα όπως χθες. Η μέρα μου είχε αρκετή οδήγηση σε τράπεζες…

…και ψώνια σε λαική αγορά και φούρνο (αγαπημένο κουλούρι Θεσσαλονίκης).

Καταγράφω τα έξοδα (και έσοδα) σε μια εφαρμογή στο κινητό που μου έχει λύσει τα χέρια το τελευταίο διάστημα. Ονομάζεται YouNeedABudget και είναι δυστυχώς επι πληρωμεί. Συγχρονίζει τα πάντα μέσω Ντρόπμποξ κι έτσι ότι έξοδα καταγράφω μέσω κινητού, αυτομάτως περνιούνται και στο ΠιΣί. Επίσης, οι καταχωρήσεις αποθηκεύουν και τα στοιχεία του ΤζιΠιΕς κι έτσι όταν βάζω το κόστος κατά την εισαγωγή νέας συναλλαγής, μου βγάζει αυτόματα τις επιχειρήσεις που είναι κοντά κι έχω κάνει συναλλαγές στο παρελθόν.

Με λίγα λόγια δε μου παίρνει πάνω από 10 δευτερόλεπτα να περάσω μια αγορά.

Το πρόγραμμα το αγόρασα σε έκπτωση (75%) μέσω του Steam περίπου στα 12 ευρώ. Πλέον η εταιρία άλλαξε πολιτική και ακολουθεί το συνδρομητικό μοντέλο με μηνιαία χρέωση. Κάτι που φυσικά δεν άρεσε στους πελάτες της – συμπεριλαμβανομένου κι εμένα. Ακόμα χρησιμοποιώ την αρχική έκδοση που αγόρασα, η οποία δεν παίρνει πια αναβάθμιση. Ας είναι.

Γιατί το χρειάζομαι αυτό το πρόγραμμα για μπάτζετ;

Πάντα έλεγα (όπως είχα διαβάσει) ότι αν μπορείς να μετρήσεις τα χρήματα που έχεις, τότε δεν έχεις πολλά!

Από την άλλη όμως, το να ξέρεις πόσα ξοδεύεις κάθε μήνα και πού, ειδικά σαν οικογενειάρχης άνθρωπος, είναι ένα σημαντικό βήμα στο να αποκτήσεις το σωστό τρόπο σκέψης στον κόσμο των επενδύσεων. Άσε που είναι και ένας τρόπος για αυτοέλεγχο και ειλικρινή αυτοκριτική, μιας και τα νούμερα λένε πάντα την (πικρή) αλήθεια.

Πάντως, για να πω του στραβού το δίκιο, το πρόγραμμα μου έχει φανεί ακόμα πιο χρήσιμο στον έλεγχο των οικονομικών της επιχείρησής μου. Ακριβώς, μπορείς να κάνεις κουμάντο ολόκληρη εταιρία με δαύτο, καταγράφοντας ό,τι μπαίνει κι ό,τι βγαίνει από την εταιρία σου. Έτσι κάθε μήνα, αναλόγως τα έσοδα του προηγούμενου δεσμεύω ένα μπάτζετ ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, από τα 15Χ έσοδα του μήνα, τα 4Χ θα πάνε σε φριλάνσερς, τα 3Χ θα πάνε στη διαχείριση των ιστοσελίδων, τα 2Χ στην προώθηση και το 1Χ στα έξοδα της εταιρίας. Τα 5Χ θα μείνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη (γκρόουθ) της εταιρίας. Στο περίπου.

Αυτά και πολλά έγραψα και σήμερα. Σας αφήνω κλασικά με μερικές ακόμα φωτογραφίες από χθες. Μιλάμε αύριο.

Θα βρείτε (και κατεβάζετε) τις φωτογραφίες σε φουλ ανάλυση στο Flickr: jmks.co/flickr

Υ.Γ. Θα μπορούσα να γράψω και για την πρώτη επίσκεψη της μικρής μας στο κολυμβητήριο χθες. Αλλά νομίζω δε θα ήταν το ίδιο ενδιαφέρον, ε;