6 min read

Black Friday: Υπερκαταναλωτισμός ή Έξυπνες Αγορές;

Black Friday ή Μαύρη Παρασκευή, μια μέρα γιορτής του υπερκαταναλωτισμού ή μια μεγάλη ευκαιρία για έξυπνες αγορές και για να γλυτώσουμε χρήματα;

Black Friday ή Μαύρη Παρασκευή, μια μέρα γιορτής του υπερκαταναλωτισμού ή μια μεγάλη ευκαιρία για έξυπνες αγορές και για να γλυτώσουμε χρήματα; Παρακάτω εξηγώ πώς μπορούν να επωφεληθούν από τις προσφορές της Μαύρης Παρασκευής και της Cyber Monday οι επιχειρηματίες του διαδικτύου και άλλοι επαγγλελματίες.

Από το να κάθομαι να περπατάω και να σκέφτομαι μέσα στο σπίτι είπα σήμερα να κάνω βόλτα στη Θεσσαλονίκη, το πρωί. Ένα όχι και τόσο κρύο πρωινό του Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Είναι λίγο βροχερή η μέρα, αλλά τουλάχιστον δε βρέχει προς το παρόν. Ας ελπίσω ότι έτσι θα συνεχιστεί, αν κι έχω ομπρέλα αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Νομίζω ότι έχω τραβήξει πολύ b-roll για αυτό το βίντεο αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν θα είναι αρκετό όταν θα έρθει η ώρα του editing.

Είδατε πώς με σκέφτεται πάντα ο μπαμπάς μου; Σκέφτομαι σιγά σιγά να τον ενσωματώσω περισσότερο στα βίντεο αυτά, στα επεισόδια και να υπάρχει ένα μέρος με τις ατάκες του…

Οπότε, αυτό το σημερινό είναι ένα vlog; Δεν ξέρω, απλά καταγράφω τις στιγμές όπως ήταν αυτές με τα περιστέρια, όπως ήταν το μήνυμα του μπαμπά μου ή όπως οτιδήποτε άλλο έχω γράψει μέχρι στιγμής.

Προσπάθησα να κάνω την Black Friday ένα επεισόδιο, έτσι σαν ντοκυμαντέρ ας πούμε αλλά ήθελα πάρα πολύ b-roll, για το οποίο θα έπρεπε να κατέβω στην πόλη και να πάω στα μαγαζιά κάτι που δεν είναι και το φόρτε μου, και το αγαπημένο μου… Κι έτσι τελικά το επεισόδιο εκείνο έμεινε στα αζήτητα. Και προτιμώ να κάνω κάτι τέτοιο.

Συνήθως τέτοια ώρα τις Δευτέρες είμαι στο σπίτι για να πάω τη μικρή σχολείομ αλλά σήμερα είναι άρρωστη και κάθεται με τη μαμά της κι έτσι ήταν από τις λιγοστές ευκαιρίες που έχω για να βγω πολύ πρωί έξω.

Κι επειδή κάθε βίντεο που σέβεται τον εαυτό του έχει πλάνα από drone ας δείξουμε μερικά από αυτά!

Βέβαια έκλεψα λίγο γιατί αυτά τα πλάνα τα γύρισα χθες εδώ πέρα σε μια τοποθεσία που έρχομαι συχνά για να δοκιμάζω τον εξοπλισμό με αποτέλεσμα όμως ποτέ να μην τα δημοσιεύω όλα αυτά. Οπότε ήταν μια καλή αφορμή το σημερινό να δείξω αυτά που τράβηξα χθες.

Επειδή όμως σε εκείνο το επεισόδιο της Black Friday έλεγα μερικά πράγματα τα οποία θα ήταν καλό να ακουστούν κι επειδή σήμερα δεν είναι μια οποιαδήποτε Δευτέρα αλλά είναι η Cyber Monday καλό θα ήταν να ακούσουμε μερικά αποσπάσματα από εκείνο το επεισόδιο. Θα βάλω και λίγα B-roll έτσι για να μη βαρεθούμε που δε θα είναι και πολύ σχετικά φαντάζομαι με αυτά που λέω αλλά θα το γεμίσω κάπως.

Η black Friday είναι η Παρασκευή μετά το Thanksgiving των αμερικανών και τα τελευταία χρόνια έχει βρει έδαφος και στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Για πολλούς είναι η γιορτή του υπερκαταναλωτισμου, αφού με αφορμή τις μεγάλες προσφορές που κάνουν τα καταστήματα στην πλειοψηφία των προϊόντων καταλήγουν να αγοράζουν πράγματα που δεν χρειάζονται και που ποτέ δεν είχαν σκεφτεί ότι θα αγόραζαν.

Για άλλους είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες, κάποιοι τη σνομπαρουν ενώ για κάποιους δυστυχείς είναι ίσως η χειρότερη τους μέρα: για τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

Για μερικούς σαν εμένα όμως είναι η μέρα η μάλλον η εβδομάδα αφού οι προσφορές τρέχουν πριν και μετά την Παρασκευή με αποκορύφωμα την cyber Monday, τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο δηλαδή που ανανεώνουμε ετήσιες συνδρομές λογισμικών και προμηθευομαστε προϊόντα, συσκευές κι άλλο εξοπλισμό που έχουμε ξεχωρίσει όλους τους προηγούμενους μήνες. Για παράδειγμα:

Για την επεξεργασία των φωτογραφιών μου χρησιμοποιώ το lightroom, για το video editing και την παραγωγή των βίντεο αυτών το premiere pro και για να συμπληρώνω και να υπογράφω επίσημα έγγραφα της εταιρείας μου το Acrobat. Όλα είναι λογισμικά της Adobe για τα οποία έχω ετήσια συνδρομή στο επονομαζόμενο creative cloud της Adobe.

Αυτή τη βδομάδα λοιπόν όπως και κάθε χρόνο θα ανανεώσω τη συνδρομή μου αφού ξέρω ότι θα χρησιμοποιώ τα προγράμματα αυτά όλο τον επόμενο χρόνο γλυτώνοντας έτσι ένα σημαντικό ποσό χρημάτων.

Για τις ιστοσελίδες και την κατασκευή αυτών μια από τις πολλές υπηρεσίες που με βοηθούν είναι τα themes και plugins της mythemeshop. Κι εδώ πληρώνοντας ένα λογικό ποσό κατά τη γνώμη μου έχω πολλά εργαλεία που θα μου γλιτώσουν χρόνο κατά το ξεκίνημα μιας νέας ιστοσελίδας.

Δεν λείπουν βέβαια και οι προσφορές που μπορεί κανείς να τις εκμεταλλευτεί μόνο μια φορά. Έτσι, η WP Engine στους servers της οποίας διατηρώ τις ιστοσελίδες αν και προσφέρει γενναιόδωρες προσφορές αυτές τις μέρες στους νέους πελάτες της εμείς οι… παλιοί δυστυχώς δεν μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις η black Friday είναι η αφορμή να κερδίσουν οι εταιρίες πελάτες που στη συνέχεια θα αναγκαστούν εντός εισαγωγικών να συνεχίσουν να είναι πελάτες στην κανονική τιμή.

Ωστόσο αυτό για μένα δεν είναι απαραίτητα κακό όταν η υπηρεσία πραγματικά αξίζει τα χρήματα της όπως είναι η WP engine στην περίπτωση αυτή.

Φυσικά και θα μου άρεσε να πληρώσω 8 μήνες αντί για 12 για την φιλοξενία των ιστοσελίδων για τον επόμενο χρόνο ειδικά όταν είμαι πελάτης του ακριβότερου πακέτου της. Παρόλα αυτά δεν έχω βρει κάτι καλύτερο είμαι φοβερά ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες της όσο κι από την εξυπηρέτηση ενώ η μετακίνηση ιστοσελίδων σε νέους servers δεν είναι πότε μια εύκολη υπόθεση. Επιπλέον, πληρώνοντας προκαταβολικά για ένα χρόνο, πληρώνω 10 αντί για 12 μήνες. Κάτι είναι κι αυτό.

Η Black Friday Λοιπόν είναι μία καλή αφορμή για να μειώσουμε το κόστος των ετήσιων δαπανών της λειτουργίας μιας εταιρείας. Ειδικά όταν πρόκειται για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο. Καθώς γίνεται εκτενή χρήση ιντερνετικών υπηρεσιών είναι νομίζω κάτι παραπάνω από λογικό να εκμεταλλευτεί κανείς τις μέρες αυτές.

Γρήγορα, γρήγορα…. Γρήγορα, γρήγορα, πηγ… Γρήγορα, γρήγορα πριν κλείσει το Service πάω να πάρω το φακό ο οποίος μου είχε πέσει στις διακοπές στη Σκύρο και είχε μια ζημιά στο κρύσταλλο, και γενικά οι φωτογραφίες δεν ήταν τόσο ευκρινείς. Οπότε ελπίζω να έχει διορθωθεί.

Από την άλλη πλευρά είναι εύκολο κανείς να παρασυρθεί σε αδικαιολόγητες αγορές. Όλοι νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε μία νέα κάμερα μία νέα τηλεόραση ένα καινούργιο πληκτρολόγιο 1 μεγαλύτερο σκληρό δίσκο ή ακόμα και ένα drone. Συχνά όμως οι προσφορές έχουν να κάνουν με παλαιότερα προϊόντα προκαλώντας μας να επισκεφτούμε το κατάστημα για αυτό το λόγο και να καταλήξουμε να πάρουμε επιπλέον πράγματα και κάποιες φορές σε μη συμφέρουσες τιμές ειδικά εκείνα που μόλις κυκλοφόρησαν.

Για αυτό το φαινόμενο μίλησε πρόσφατα ο Ματ σε ένα βίντεο του το οποίο αποτέλεσε και αφορμή για το βίντεο αυτό που κάνω εγώ σήμερα. Βέβαια καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που του αρέσει ο μινιμαλισμός προφανώς η Black Friday δεν είναι η αγαπημένη του μέρα. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα καθώς συνήθως η μέση λύση είναι η καλύτερη.

Με άλλα λόγια πιστεύω ότι όπως δεν είναι πρέπον να στριμωχνομαστε με τη μάζα στο άνοιγμα των καταστημάτων την Παρασκευή και να χρεώνουμε πιστωτικές κάρτες μέχρι το μέγιστο όριο τους αγοράζοντας άχρηστα πράγματα με αφορμή την Black Friday, έτσι το θεωρώ παράλογο να αγοράζουμε πράγματα ανυπόμονα δύο εβδομάδες νωρίτερα ή την περίοδο των Χριστουγέννων μόνο και μόνο για να λέμε ότι δεν πέσαμε θύματα της μόδας της Black Friday.

Συχνά συμβουλεύω να μην κάνουμε ότι κάνει το πλήθος. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα πω να κάνουμε αυτό που κάνουν οι λιγότεροι: να έχουμε προγραμματίσει δηλαδή τις αγορές μας πολύ καιρό πριν και να εκμεταλλευόμαστε προσφορές μόνο σε Αντικείμενα και υπηρεσίες που έχουμε από πριν ξεχωρίσει ότι πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Όπως πάντα στόχος μας είναι να κερδίζουμε περισσότερα χρήματα και όχι να γλιτώνουμε χρήματα αφού στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ένα όριο ενώ στην πρώτη το μόνο όριο είναι ο ουρανός. Έτσι αν μία συσκευή ή μία υπηρεσία θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε χρόνο ή να κερδίζετε περισσότερα χρήματα προκειμένου να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας τότε δεν χρειάζεται σκέψη. Αγοράστε την. Αν τώρα γλιτώσετε και κάποια χρήματα κατά την απόκτηση της εξαιτίας της Black Friday ακόμα καλύτερα. Η υπομονή είναι αρετή λένε!

Ένα από τα τεστ που είχα τότε για να δω αν αυτός ο φακός είναι σε καλή λειτουργία ήταν να βγάλω φωτογραφία το γράφημα του Bitcoin και είδα ότι τα γράμματα λίγο θόλωναν. Οπότε εδώ λίγο βιαστικά έκανα μια δοκιμή κι έβγαλα αυτή τη φωτογραφία. Νομίζω ότι τα πράγματα φαίνονται καλά και λογικά έχει διορθωθεί το πρόβλημα. Περισσότερα τεστ θα κάνω τις επόμενες μέρες.

Κλείνοντας να πω ότι είμαι ο Τζιμάκος ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ στο ίντερνετ από την πρώτη στιγμή που συνδέθηκα το 1995 και εδώ στο κανάλι μου στο YouTube συζητάμε διάφορα θέματα τα οποία αποτελούν για μένα αφορμή να βγαίνω από το σπίτι και να χρησιμοποιώ την κάμερά μου περισσότερο, απλά σήμερα βρέχει έξω και…

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα για μένα και για αυτά με τα οποία έχω ασχοληθεί τα τελευταία 15 χρόνια στην ιστοσελίδα μου JimMakos.com.

Μέχρι το επόμενο επεισόδιο, να ξοδεύετε συνετά! Γεια χαρά!