3 min read

Φωτογραφίζοντας το Φεγγάρι: Συμβουλές για Αρχάριους

Το να φωτογραφίσει κανείς το φεγγάρι θεωρώ ότι είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός ερασιτέχνη φωτογράφου.
Φωτογραφίζοντας το Φεγγάρι: Συμβουλές για Αρχάριους

Το να φωτογραφίσει κανείς το φεγγάρι θεωρώ ότι είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός ερασιτέχνη φωτογράφου. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι και τη σωστή αποτύπωση του δορυφόρου της γης στο ψηφιακό φιλμ, υπάρχουν δυσκολίες που συνήθως ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, όπως είναι για παράδειγμα η σύνθεση της φωτογραφίας η οποία μπορεί να αλλάξει τόσο γρήγορα όσο γρήγορα κινείται το ίδιο φεγγάρι!

Πιο συχνά πετυχαίνω τον εαυτό μου να μετακινεί τον τρίποδα παρά να αλλάζω ρυθμίσεις στην κάμερα!

Στο ίντερνετ με φωνάζουν Τζιμμάκο και ασχολούμαι με τη φωτογραφία εντελώς ερασιτεχνικά από τότε που έγινα μπαμπάς. Αρχικά έμαθα το τεχνικό κομμάτι φωτογραφίζοντας την οικογένεια, αλλά γρήγορα άρχισα να ασχολούμαι με όλα τα είδη της φωτογραφίας, προκειμένου να βγάζω καλές φωτογραφίες που θα συνόδευαν τα άρθρα που δημοσιεύω στο διαδίκτυο ή ακόμα κι ότι σχολιάζω στα κοινωνικά δίκτυα.

Τελικά το μικρόβιο της φωτογραφίας και της κινηματογράφησης γιγαντώθηκε τόσο πολύ μέσα μου, που από εκεί που κορόιδευα τους φίλους που κουβαλούσαν την DSLR τους με ένα τεράστιο φακό σε κάθε εκδρομή μας, πλέον το πορτ μπαγάζ μου είναι πάντα γεμάτο με εξοπλισμό φωτογραφίας και βίντεο!

fotografia-feggari-hortiatis

Αν δεν θέλεις να βγάλεις το φεγγάρι σαν μια φωτεινή κουκίδα στις φωτογραφίες σου, πρέπει να επενδύσεις σε εξοπλισμό. Πιθανότατα θα το φωτογραφήσεις βράδυ η πριν την ανατολή του ηλίου, που σημαίνει ότι θα έχει σκοτάδι. Κάτι που ακόμα οι κάμερες των κινητών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, το φεγγάρι θα είναι το πλέον φωτεινό στοιχείο της φωτογραφίας αλλά και το κύριο αντικείμενό της. Αυτό το κάνει δύσκολο τεχνικά, τόσο από άποψης φωτομέτρησης όσο και εστίασης. Ένα φεγγάρι που δεν φαίνεται η επιφάνεια του ή που είναι πολύ φωτεινό η σκοτεινό, αυτομάτως το κάνει πολύ διαφορετικό από την εικόνα που βλέπεις εκείνη τη στιγμή αλλά κι από ότι όλοι έχουμε συνηθίσει.

fotografia-thessaloniki-feggari

Ακόμα όμως κι όταν έχεις τον εξοπλισμό και τον τεράστιο ζουμ φακό προκειμένου να φέρεις το φεγγάρι κοντά ώστε αυτό να πιάνει μεγάλο μέρος της φωτογραφίας, δεν σημαίνει ότι θα βγάλεις απαραίτητα καλή φωτογραφία. Ειδικά όταν προσπαθείς να το φωτογραφίσεις στις καλύτερες στιγμές του: την ανατολή και τη δύση του, αφού τότε μπορείς να ενσωματώσεις στη σύνθεση και στοιχεία του περιβάλλοντος. Διαφορετικά πολύ πιθανόν να βγάλεις το φεγγάρι σε ένα μαύρο φόντο που δε μας λέει κάποια ιστορία.

Όπως και με τον ήλιο, έτσι και με το φεγγάρι έχουμε έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που πρέπει να υπολογίσουμε: το χρόνο. Η ανατολή και η δύση του φεγγαριού δεν κρατάει πάνω από μια ώρα και η μετακίνησή του στον ουρανό θα φανεί τόσο γρήγορη που η σύνθεση της φωτογραφίας θα αλλάζει από λεπτό σε λεπτό. Ο σωστός προγραμματισμός είναι μεγάλης σημασίας, εφόσον φυσικά έχει λυθεί το τεχνικό κομμάτι. Δε θέλουμε να βρεθούμε σε μια σωστά προγραμματισμένη θέση για να το φωτογραφίσουμε και να είμαστε χαμένοι στις ρυθμίσεις της κάμερας!

Αυτό που έχω κάνει για να είμαι έτοιμος τεχνικά, είναι να φωτογραφίσω πολλές φορές το φεγγάρι όταν δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου. Όσο είναι το φεγγάρι σε μια αδιάφορη θέση στον ουρανό και έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, θα παίξω με την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και το ISO αλλά και με διαφορετικούς φακούς, ώστε να δω πως αυτοί αλλάζουν τη σύνθεση. Επίσης με τις σύγχρονες mirrorless φωτογραφικές μηχανές, πλέον μπορούμε να δούμε σε ζωντανό χρόνο πως οι ρυθμίσεις αυτές επηρεάζουν την φωτογραφία μας, σε αντίθεση με παλιότερες κάμερες που έπρεπε να βγάλεις φωτογραφία για να δεις τι άλλαξε.

Δε θα πρότεινα να προσπαθήσει να φωτογραφήσει το φεγγάρι κάποιος που ξεκινάει τώρα να ασχολείται πιο σοβαρά με τη φωτογραφία ή το βίντεο. Υπάρχουν πιο εύκολα είδη και θέματα φωτογραφίας για να εξασκηθεί και να μάθει τα βασικά αλλά και να εξοικειωθεί με την μηχανή που κρατάει στα χέρια του. Ακόμα κι όταν θα έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία, είμαι σίγουρος ότι την πρώτη φορά που θα προσπαθήσει να βγάλει το φεγγάρι, θα νιώσει σαν να ξεκινάει από το μηδέν!