3 min read

Κατεβάζοντας Ιδέες στο Νησί της Σκύρου | LIFE.doc

Μετά από πολλά χρόνια υπερβολικής σκέψης, κατεβάζοντας ιδέες στο νησί της Σκύρου έφερε αποτέλεσμα και πλέον η ζωή μου απέκτησε ένα σκοπό, ένα όραμα.

Το να είσαι σε ένα ελληνικό νησί για διακοπές ακούγεται σαν το τέλειο καλοκαίρι για πολλούς. Η Σκύρος στην οποία βρίσκομαι είναι ένα τέτοιο νησί, αλλά εγώ δεν είμαι σαν τους πολλούς, αφού τα ταξίδια και οι διακοπές ας πούμε ότι δε μου είναι αγαπητά. Φυσικά, δεν χρειάζεται να χάσω κάτι για να το εκτιμήσω, οπότε σίγουρα αναγνωρίζω την αξία του να βρίσκομαι εδώ για ένα μήνα κάθε καλοκαίρι.

Ναι ναι, έχω την ευχέρεια να κάνω διακοπές για ένα ολόκληρο μήνα. Σε ελληνικό νησί. Και εγώ παραπονιέμαι. Χμμμ…

Το κόστος της δημιουργικότητας

Όταν ταξιδεύουμε είναι επόμενο να βγάζουμε αρκετές φωτογραφίες ή βίντεο. Η δημιουργικότητα μας κατακλύζει κι έτσι κάθε χρόνο καταλήγω να έχω τραβήξει πολύ υλικό το οποίο τελικά απλά πιάνει χώρο στο σκληρό δίσκο. Έτσι ήδη εδώ και 2 βδομάδες έχω συγκεντρώσει πάνω από 1000 φωτογραφίες και 100gb σε βίντεο για άλλο ένα καλοκαίρι. Ελπίζοντας ότι όλα αυτά θα τα αξιοποιήσω κάποτε σε ένα είδος ταινίας μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ, δε προβλέπω να σταματάω σύντομα. Ούτε να αγοράζω όλο και μεγαλύτερους σκληρούς δίσκους…

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Σήμερα ξύπνησα πολύ νωρίς όπως κάθε μέρα. Τα πρόβατα που περνούν έξω από το σπίτι παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό βέβαια. Ωστόσο δεν έχω χάσει σχεδόν καμία ανατολή, αφού η θέα είναι κάτι που σίγουρα απολαμβάνω στη Σκύρο.

Κι εκεί που σηκώθηκα είπα, γιατί να μην κάνω ένα γρήγορο επεισόδιο στο YouTube; Ίσως να είναι η αρχή για κάτι πολύ μεγαλύτερο τελικά.

Η ζωή στο νησί της Σκύρου και κατεβάζοντας ιδέες

Κάθε χρόνιο καταλήγω να φέρνω όλο και περισσότερο εξοπλισμό στο νησί. Κάμερες, τρίποδες κι ένα σωρό άλλο εξοπλισμό που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι θα μπορούσα να γυρίσω και ταινία με όλα αυτά. Φέτος έφερα ακόμα και την 38 ιντσών οθόνη του γραφείου μου. Βλέπετε η όρασή μου έχει χειροτερέψει πολύ τον τελευταίο χρόνο και δυσκολεύομαι να διαβάζω σε μικρές οθόνες από κοντά. Πέρασα και τα 40 οπότε κάποια σημασία θα έχει κι αυτό.

Επίσης φέτος έχω για πρώτη φορά και drone κάτι που έχω εκμεταλλευτεί ήδη, γυρίζοντας την ανατολή στο λεγόμενο Ανεμόμυλο της Σκύρου και στο εκκλησάκι του Αγίου Ερμόλαου.

Η καθημερινότητα στις διακοπές δεν έχει μόνο κάμερες. Συνήθως με το πρώτο φως της ημέρας βγαίνω στον κήπο, τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα ζώντας σε διαμέρισμα τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Τον Αύγουστο είναι ο μήνας που βγαίνουν και τα σύκα, και όσο κι αν ακούγεται αστείο, το να μαζεύω σύκα πρωί πρωί με ηρεμεί πολύ. Όχι ότι δεν είμαι ήρεμος τύπος γενικά. Το βρίσκω όμως ιδιαίτερα χαλαρωτικό κι επιπλέον, στο τέλος υπάρχει πάντα η γλυκιά ανταμοιβή του κόπου μου.

Οι περισσότερες ώρες περνούν οικογενειακά στις διακοπές όπως ήταν αναμενόμενο. Όταν έχω χρόνο για μένα, πολύ συχνά περπατάω πάνω κάτω και γύρω από το σπίτι, σκέφτοντας ένα σωρό πράγματα. Ίσως είναι η κρίση μέσης ηλικίας, ίσως απλά μου αρέσει να σκέφτομαι όλα τα πράγματα σε υπερβολικό βαθμό. Όλα αυτά τα χρόνια που γράφω χιλιόμετρα σκεπτόμενος, πάντα πίστευα ότι αργά ή γρήγορα, σε κάποια από αυτά τα χιλιόμετρα θα μου έρθει εκείνη η ιδέα που περίμενα. Και νομίζω ότι ο καθαρός αέρας, η ανεμπόδιστη θέα και το φεγγάρι βοήθησαν ώστε να έρθει αυτή η στιγμή τις προηγούμενες μέρες εδώ στο νησί. Ο ενθουσιασμός μου για την ιδέα ήταν τόσο μεγάλος που θέλησα να τον μοιραστώ στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό με έκανε να γίνω πολύ πιο ενεργός σε αυτά και να δημοσιεύω περισσότερες σκέψεις και εικόνες από το νησί. Όμως το θέμα είναι ότι είχα την στιγμή που περίμενα, τη στιγμή που βρήκα ένα νόημα, ένα στόχο στη ζωή, ένα όραμα. Είπαμε, γερνάω!

Ο σκοπός της δημιουργικότητας

Τουλάχιστον τώρα όλο αυτό το περιεχόμενο είναι online. Έπιασε τόπο αντί για χώρο στους σκληρούς δίσκους. Μπορείτε να το δείτε όλοι και να μη χρειάζεται να περιγράφω τι τράβηξα στις διακοπές μου στη Σκύρο η τι φοβερά πλάνα έχουν οι σκληροί δίσκοι. Που έχουν ΠΟΛΛΆ ακόμα ωραία πλάνα.

Το όραμα

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι απέκτησα έναν στόχο που τόσο αναζητούσα τα τελευταία χρόνια. Ένα όραμα που θα δώσει νόημα ξανά κάθε φορά που πιάνω την κάμερα στα χέρια μου κι αποφασίζω να τραβήξω ένα πλάνο. Γιατί τώρα ξέρω πως θα τα χρησιμοποιήσω όλα αυτά τα πλάνα στο μεγαλύτερο εγχείρημα της ζωής μου, για το οποίο θα μιλήσω σε επόμενο επεισόδιο. Μην το χάσετε!