Μακριά από μετοχές τραπεζών όταν ακούτε reverse split

Οι μετοχές τραπεζών αποδεικνύονται δημοφιλείς μεταξύ των ανυποψίαστων επενδυτών. Ίσως οι λέξεις reverse split να τους βάλουν μυαλό και να τις αποφύγουν.
Μακριά από μετοχές τραπεζών όταν ακούτε reverse split

Φίλοι με ρώτησαν (και) αυτή τη βδομάδα αν είναι καλή ευκαιρία να τοποθετηθούν σε μετοχές ελληνικών τραπεζών. Εντελώς άσχετοι – με την καλή έννοια – με το χώρο των επενδύσεων, βλέπουν τις μετοχές πρωτίστως ως ένα μέσο προστασίας των κεφαλαίων τους και κατά δεύτερον μια κίνηση που ίσως τους αποφέρει και κέρδος. Και οι δύο υποθέσεις ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Το κακό έχει ξανασυμβεί.

Κι άλλοι φίλοι με ρώτησαν πριν 5 χρόνια αν ήταν καλή στιγμή να επενδύσουν σε τραπεζικές μετοχές. Δυστυχώς έχασα επαφή με τους συγκεκριμένους, ελπίζω όχι επειδή αγόρασαν μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 10 ευρώ. 10 ευρώ ΠΡΙΝ το reverse split (θα πούμε για αυτό παρακάτω). Δηλαδή στην πραγματικότητα, αγόρασαν στα 100 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Και την Παρασκευή η μετοχή ΕΤΕ έκλεισε στα 40 λεπτά.

Όπως το διαβάσατε. Στα 0,40 λεπτά.

Έτσι κι αλλιώς η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από το ένα ευρώ εδώ και πολύ καιρό, όπως άλλωστε και το σύνολο των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑΑ.

Το επιχείρημα τότε ήταν το κλασικό, μα πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν; Τους είχα πει τότε θυμάμαι, «να φτάσουν στο μηδέν», κάτι που αγνόησαν αλλά και κορόιδεψαν. «Ε, καλά τώρα, πώς θα φτάσουν οι μετοχές στο μηδέν;»

Όχι, προς Θεού. Δεν έφτασαν στο μηδέν. Έχουν ακόμα 40 λεπτά να παίρνουν…

Γέλασε κανείς; Για να μην γελάσετε πάλι, ή για να μην κλάψετε καλύτερα, ας δούμε γιατί θα αποφύγω τις ελληνικές τράπεζες και πάλι.

Γιατί αποφεύγω μετοχές που κάνουν reverse split

Στο χώρο των επενδύσεων το ερώτημα αυτό είναι ρητορικό. Κι αυτό, επειδή το reverse split σαν ενέργεια, αποδεικνύει τη δυσχερή κατάσταση μιας μετοχής. Είναι το αποτέλεσμα, η συνέπεια αν θέλετε διαφόρων προβλημάτων. Δεν αποτελεί λύση ή αιτία.

Όμως, έστω ότι δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτό. Στο παρελθόν είχαμε πρόσφατα παραδείγματα reverse split. Για να δούμε ένα από αυτά.

Παρακάτω βλέπουμε τη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

Μετοχή Τράπεζας Πειραιώς – 5 έτη [capital.gr]

Θα σας πω τώρα μια αληθινή ιστορία.

Το Μάιο του 2011, συγγενικό μου πρόσωπο αγόρασε μετοχές αυτής της τράπεζας. Η τιμή τότε ήταν 1 ευρώ ανά τεμάχιο – αγνοήστε προς στιγμήν το γράφημα.

Fast forward στο Μάιο του 2013 και η Πειραιώς αποφασίζει reverse split και δίνει μία μετοχή για κάθε δέκα. Τότε η τρέχουσα τιμή ήταν 0,17 ευρώ, δηλαδή 17 λεπτά. Ο συγγενής μου είχε ήδη χάσει το 83% της επένδυσής του.

Με το reverse split, η μετοχή από 0,17 πηγαίνει αυτομάτως στα 1,70 (αφού 10 μετοχές των 0,17 έγιναν μία μετοχή). Έτσι, προκύπτει και το γράφημα στη σημερινή του μορφή, αφού προσαρμόστηκαν όλες οι προηγούμενες τιμές.

Δείτε τώρα ξανά το γράφημα. Το συγγενικό μου πρόσωπο φαίνεται ότι αγόρασε στα 10 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Και προχθές η μετοχή έκλεισε στα 0,043 ευρώ. Τέσσερα κόμμα τρία λεπτά δηλαδή.

Μετά το reverse split! Χωρίς αυτό, η μετοχή θα άξιζε 0,0043 ευρώ. 0,4 λεπτά!

Μια επένδυση του 2011 δηλαδή της τάξης των 1.000 ευρώ, σήμερα έχει αξία… 4 ευρώ!

Όσο για το αν είναι καλό το reverse split για την πορεία μιας μετοχής, αρκεί να δείτε την πορεία της μετά το Μάιο του 2013.

Μετοχή Τράπεζας Πειραιώς μετά το reverse split – 3 έτη [capital.gr]
Μετοχή Τράπεζας Πειραιώς μετά το reverse split – 3 έτη [capital.gr]

Σήμερα το πρωί λοιπόν, διάβασα ότι η Alpha Bank αποφάσισε reverse split δίνοντας μία νέα μετοχή για κάθε 50 παλιές. Η μετοχή της έκλεισε στα 7 λεπτά, οπότε η νέα τιμή θα είναι κοντά στα 3,50 ευρώ.

Τώρα, αν είναι αυτή η πραγματική της αξία, θα το κρίνετε μόνοι σας. Ελπίζω μόνο, αν κάποτε εμπλακείτε σε επενδυτικές συζητήσεις γύρω από τις τραπεζικές μετοχές, να θυμηθείτε ό,τι μάθατε σήμερα. Τουλάχιστον, δε θα χρειαστεί να με ρωτήστε κι εσείς αν νομίζω ότι είναι καλή ευκαιρία οι μετοχές αυτές. Καλύτερα να ψωνίσετε από αλλού.

Υ.Γ. Και επειδή δεν αναφέρθηκα στο θέμα «αγοράζω τραπεζικές μετοχές για να διαφυλάξω τα χρήματά μου από bail-in/χρεωκοπία/GRexit/τον κακό τον λύκο», δεν έχετε παρά να ρωτήσετε αυτούς που αγόρασαν ομόλογα πριν λίγα χρόνια, την πλέον «σίγουρη» επένδυση. Θεωρητικά πάντα. Να ξέρετε πάντως, πως σε περίπτωση χρεωκοπίας, πρώτα ρευστοποιούνται επενδυτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις) και τελευταίες πλήγονται οι καταθέσεις.